Tajuk 2

Menggunakan Internet, Enjin Pencari Bahan dalam Pengajaran dan Pembelajaran Bahasa Melayu

 

 •    Mengumpul dan mengkategorikan bahan audio, video, grafik dan teks.
 •    Mengumpul bahan daripada internet ke dalam folder berdasarkan kemahiran bahasa.

Menggunakan Internet, Enjin Pencari Bahan dalam Pengajaran & Pembelajaran Bahasa Melayu

 • Antara enjin carian yang paling popular pada abad ini ialah google yang merupakan enjin carian terpantas yang menjadi pilihan penduduk dunia untuk mencari sesuatu maklumat. Google.Inc ialah Perisian Khusus dan carian di internet yang merupakan salah satu teknologi pengiklanan perbadanan Multinasional Amerika. Syarikat google telah membangunkan beberapa perkhidmatan berasaskan internet dan produk, dan menjana keuntungan dari pengiklanan melalui program adwords.
 • Contoh dibawah ini merupakan enjin carian google.com

 

 • Enjin carian lain yang boleh digunakan ialah Yahoo. Enjin carian ini adalah internet perbadanan Multinasional Amerika yang beribu pejabat di Sunnyvale, California Amerika Syarikat. Enjin carian ini berkemungkinan terkenal dengan syarikat untuk portal web ITS, enjin carian (yahoo search), yahoo directory, yahoo mail, yahoo news, yahoo group, yahoo answer, pengiklanan, pemetaan dalam talian, video perkongsiaan dan laman sosial dan perkhidmatan. Ia adalah satu laman web yang terbesar di amerika syarikat.
 • Syarikat ini diasaskan oleh Jerry dan David Filo pada Januari 1994 dan telah diperbadankan pada 1 Mac 1995.
 • Contoh dibawah merupakan enjin carian yahoo.com

 

 • Enjin carian seterusnya yang boleh digunapakai ialah ask.com. Syarikat ini dikenali sebagai Ask Jeeves di UK merupakan Q & A carian fokus enjin yang diasaskan pada tahun 1996 oleh Garrett Gruener dan David Warthen di Berkeley California. Perisian asalnya dilaksanakan oleh Jerry Chevsky dari Design sendirinya. Pelabur-pelabur awal syarikat ini merupakan firma-firma modal teroka Tiga, Highland Capital Partners, Pasangan Usaha Institusi dan Kumpulan RODA.
 • Pada akhir tahun 2010 syarikat ini menghadapi persaingan daripada pihak google.
 • Contoh dibawah merupakan enjin carian ask.com

 

Cara Mengunakan Enjin carian dalam Pengajaran dan Pembelajaran Bahasa Melayu

 • Pergi kepada enjin carian anda pilih, contohnya google.com. Taipkan kata kunci tentang sesuatu perkara yang anda inginkan. Arahkan anak panah pada butang seacrh dan klik untuk mendapatkan maklumat. Contohnya dalam mengajar murid mencari maklumat tentang format-format penulisan karangan. Kemudian anda akan melihat beberapa pautan pada skrin anda dan anda boleh memilih mana-mana pautan yang disediakan dan klik untuk melihat maklumat tersebut.

Pengumpulan dan Pengkategorian Bahan Audio, Video, Grafik dan Teks

Bahan Audio

 1. Lagu-lagu Nasyid  
 2. Lagu-lagu Rakyat
 3. Bunyi Burung
 4. Bunyi Motor

 

Bahan Video

Kemahiran Bahasa

Langkah menyimpan bahan-bahan seperti teks, video, audio dalam folder. Apa yang anda perlu lakukan untuk langkah pertama ialah, sediakan beberapa teks, video atau sebagainya di dalam folder yang anda ingini di destop ataupun dokumen. Buat satu folder keseluruhan dengan mengklik butang kanan tetikus. Kemudian arahkan anak panah pada "New" dan klikkan kepada "compressed Zipped folder".

Setelah itu anda akan melihat satu zip folder di bahagian destop anda dan anda perlu namakan zip folder anda sebagai pemudah cara untuk mengenalpastinya. Selepas itu, masukkan folder-folder kecil yang mengandungi beberapa fail teks misalnya ke dalam zip folder. Pergi kepada butang insert di kotak ruangan edit webnode anda dan uploadkan folder tersebut.

Hasilnya akan anda dapati seperti di bawah..

 

fail kemahiran bahasa.zip (42,6 kB)